مجموعـه تلویزیونــی «مادرانه» بهانهای شده تا مروری بر کارنامه کاری بازیگران زنی داشته باشیم که در این سالها نقش یک معتاد را بازی کردهاند و در یاد و خاطره مخاطبان ماندگار شدهاند. اولین کسی که در سینمای ایران پس از انقلاب نقش زن معتاد را ایفا کرد، فریماه فرجامی است. او با حضور در فیلم «تیغ و ابریشم» از سال 64 تا به امروز در ذهن بسیاری از ایرانیان ماندگار شده است. در ادامه نگاهی داریم به 7 چهره برتری که در این سالها نقش ماندگاری از حضور خود بر صفحه تلویزیون و پرده سینما بر جای گذاشتهاند.
فریماه فرجامی؛ تیغ و ابریشم، متولد 1330
با ساخت فیلم «تیغ و ابریشم» كاراكتر زن معتاد به شكلی جدی وارد سینمای ایران شد و فریماه فرجانی، نقش زنی معتاد را كه سرخورده از برآورده نشدن رؤیاهایش در آن سوی مرزها به اعتیاد كشیده شده است به خوبی در این اثر ایفا میكند. چهره مغموم و خاص فرجامی همراه با كارگردانی مسعود كیمیایی كه خود پیش از آن یكی از ماندنیترین شخصیتهای معتاد در سینمای ایران را پرورانده بود (با بازی بهروز وثوقی در نقش سید در فیلم تحسین شده «گوزنها») به یك بازی بیرونی كنترل شده برای نمایش رنجدیدگی این زن تبدیل شد؛ رنجدیدگی باورپذیری كه راهی جز خودكشی برایش باقی نگذاشت.
فرزاد مؤتمن درباره این نقش میگوید:
فرزاد مؤتمن که هنوز بسیاری از افراد فیلم «شبهای روشن» او را به یاد دارند در مورد بازی خانم فرجامی در این فیلم میگوید: «تیغ و ابریشم، خاطره بسیار دوری است. من این فیلم را در همان سالهای 64، 65 دیدم و پس از آن دیگر موقعیت بازبینیاش را پیدا نکردم اما هنوز به خاطر دارم که در آن دوره وقتی فیلم را میدیدم بازی فریماه فرجامی یکی از نقاط قوت فیلم به نظر میرسید زیرا تصویری خیلی باورپذیر و ملموس را از یک زن معتاد ارائه میداد. شاید در خوب بودن کار خانم فرجامی ذکر همین نکته کافی باشد که بگویم بعد از گذشت این همه سال وقتی درباره کارکترهای معتاد فکر میکنم، یکی تصویر فریماه فرجامی به ذهنم میآید و یکی بهروز وثوقی در فیلم گوزنها».
پانتهآ بهرام؛ مسافر، متولد 1348
یکی از پرمخاطبترین سریالهای تلویزیون چه در زمان خودش و چه در سالهای پس از آن، «مسافر» بود؛ اثری که به لحاظ داستانی و بازی بازیگرانش توانسته هنوز هم در یاد و خاطر ایرانیان بماند. «مسافر» به دليل بازی خاص پانتهآ بهرام در نقش یک دختر معتاد به نام منيژه و لحن و ادای ديالوگ، جايگاه متفاوتی در ميان کارهای او دارد. بهرام در اين سريال چهره جديدی از یک زن معتاد را كه به خاطر اعتيادش همه چيز را از دست میدهد، ارائه كرد. او که در این سریال با ابوالفضل پورعرب همبازی بود، در بسياری از مواقع بازی همسطح و در پارهای موارد بالاتر از او را به نمايش گذاشت. بهرام در آن سالها چهره جديدی در تلويزيون بود و همين امر هم به او كمك كرد تا نقشش را برای بيننده باورپذير كند.
مهران احمدی درباره این نقش میگوید:
مهران احمدی که در چندین اثر با پانتهآ بهرام همکار بوده در مورد ایفای نقش اش در سریال «مسافر» میگوید: «خانم بهرام در سریال «مسافر» مانند همیشه از عهده ایفای نقش شان به خوبی برآمدند و یکی از نوابغ بازیگری هستند. به نظرم یکی از بهترین نقشهای فرد معتاد را خانم بهرام در این اثر، ایفا کردهاند. نمیدانم بگویم متاسفانه یا خوشبختانه اما اکثر بازیگران خانم ما به کارکتری که میخواهند بازی کنند، خیلی اهمیت میدهند و پذیرای هر نقشی نیستند. وقتی قرار است شما نقش یک فرد معتاد را ایفا کنید، طبیعی است که چهرهتان دستخوش تغییرات زیادی میشود و زیباییاش را از دست میدهد و به همین دلیل همه خانمها چنین نقشی را نمیپذیرند. اما خانم بهرام از جمله بازیگرانی است که برای رسیدن به نقشاش و ملموس کردن آن برای مخاطب از هیچ تلاشی دریغ نمیکند و در مسافر هم دیدیم که چنین اتفاقی رخ داد. در کنار اینکه فراموش نکنید بازی کردن در نقش یک فرد معتاد بسیار سخت است زیرا باید مراقب باشید که تبدیل به تیپ و کلیشه نشوید. خانم بهرام در این کار یکی از غیر کلیشهایترین نقشها را ایفا کرد. من 2 نقش معتاد را هرگز فراموش نمیکنم؛ یکی نقش خانم بهرام در سریال «مسافر» و دیگری نقش باران کوثری در فیلم «خونبازی»؛ این دو بینظیرند».
ستاره اسکندری، داستان یک شهر، مرگ تدریجی یک رؤیا، متولد 1350
یکی از بهترین بازیهای ستاره اسکندری در سال 78 و زمانی بود که در یکی از اپیزودهای مجموعه «داستان یک شهر» نقش دختر معتادی را بازی کرد که پدرش در سن پایین او را به اجبار به عقد مردی میانسال و معتاد درآورده بود. اصغر فرهادی زمانی این قصه را میسازد که تا پیش از آن هنوز تصویری از یک زن معتاد در تلویزیون نشان داده نشده بود. اما این کارگردان موفق میشود یکی از بهترین بازیها را از اسکندری در این نقش بگیرد؛ نقشی که اگرچه کوتاه بود اما در ذهن بسیاری ماندگار شد. ستاره یک بار دیگر نیز در مجموعه «مرگ تدریجی یک رؤیا» به کارگردانی فریدون جیرانی نقش یک زن معتاد را به خوبی به تصویر میکشد و با اینکه غالبا تا پیش از آن نقشهای مثبتی را ایفا کرده اما شخصیت منفی ساناز را خیلی خوب به مخاطب معرفی میکند.
ستاره اسکندری درباره این نقش میگوید:
خود اسكندري هم این نقشها را به خوبی به یاد دارد و در خصوص نقشی که در «داستان یک شهر» ایفا کرده، میگوید:«زمانی که من این نقش را بازی کردم در تلویزیون به این شکل به موضوع و حضور یک زن معتاد پرداخته نشده بود و به همین دليل این نقش را خیلی دوست داشتم. بسیاری این تصور را داشتند که تصاویر فیلم، مستند است. در مورد «مرگ تدریجی یک رؤیا» هم باید بگویم همیشه دوست دارم نقشهای متفاوتی را ایفا کنم. ممکن است در نگاه کلی نقشهایم تفاوت چندانی با هم نداشته باشند، اما در جزئيات از هم فاصله دارند. من تجربه بازی با لهجههای متعدد و آدمهایی در طبقات اجتماعی مختلف را دارم و مثبت یا منفی بودن شخصیتها برایم خیلی فرقی ندارد».
باران کوثری؛ خونبازی، متولد 1364
بدون شک یکی از بهترین نقش هایی که تا به امروز باران کوثری ایفا کرده است، در فیلم سینمایی «خونبازی» به کارگردانی مادرش، رخشان بنیاعتماد بوده است. باران در این فیلم نقش سارا، دختر معتادی را بازی میکند که قرار است نامزدش برای ازدواج با او از کانادا بازگردد. مادر سارا که بیتا فرهی نقشاش را ایفا میکند، سعی دارد او را با خود به شمال ببرد تا مصرف مواد مخدر را ترک کند. شاید نقش سارا در «خون بازی» از آن نقشهایی است که هر بازیگری دوست دارد آن را برای یک بار هم که شده، تجربه کند. شخصیت سارا در این فیلم ضد همه کلیشههایی بود که در سینمای ایران تا به آن روز از یک شخص معتاد به تصویر کشیده شده؛ تصویری جدید اما واقعی و باورپذیر که کوثری به خوبی از عهده ایفای آن برآمد.
مهران احمدی درباره این نقش میگوید:
مهران احمدی که سابقه همکاری با باران کوثری را نیز دارد، میگوید: «یکی از ماندگارترین نقشهایی که این بازیگر ایفا کرده در فیلم «خونبازی» است. به نظرم تمامی خصايصي که خانم پانته آ بهرام در «مسافر» داشتند، خانم کوثری نیز در فیلم «خونبازی» از خودشان نشان دادند. خانم کوثری جزو آن دسته بازیگرانی است که وقتی نقشی را میپذیرد، ساعتها و روزها برایش زمان میگذارد و با آن شخصیت به اصطلاح قاطی میشود و بی اهمیت از کنار آن عبور نمیکند تا شخصیتی را که قرار است نقشاش را ایفا کند، برای مخاطب باورپذیر کند. شخصیت سارا در «خون بازی» به خاطر روحی که خانم کوثری به آن داده بود، کاملا برای مخاطب به شکل ملموس درآمده بود. در کنار اینکه کلیشه ای نبود و تماشاگر میتوانست باورش کند».
طناز طباطبایی؛ مرهم، متولد 1362
طناز طباطبایی از آن دسته بازیگرانی است که کم کار میکند اما در انتخاب نقش هایش همیشه وسواس زیادی به خرج میدهد و نمیتوانید نمونهای از کارهایش را ببینید و به تواناییاش در بازیگری خرده بگیرید. یقینا یکی از ماندگارترین آثاری که در کارنامه کاری طناز برای همیشه پررنگ میماند، فیلم «مرهم» است که علیرضا داودنژاد آن را کارگردانی کرده و از دریچهای نو به معضل اعتیاد پرداخته است. طباطبایی در این فیلم نقش یک دختر معتاد را بازی میکند که خانوادهای سنتی دارد؛ خانوادهای که هیچگاه نتوانسته با آن ارتباط برقرار کند و تنها مادربزرگ پیرش به رغم سن بالایی که دارد میتواند او را درک کند. نقشی که طباطبایی در این فیلم بازی میکند در کنار ضد کلیشه بودنش توانایی این بازیگر جوان را نیز به تصویر میکشد.
طناز طباطبایی درباره این نقش میگوید:
طناز طباطبایی به خوبی نقش زیبایی را که در «مرهم» به تصویر کشیده در خاطر دارد و در این باره میگوید: «من همیشه به ایفای نقشهایی که بیانگر معضلات اجتماعی است، علاقهمندم و به نظرم نقشهای جذابی میآیند. اعتیاد نیز یکی از این معضلات است که شخص نادانسته به آن مبتلا میشود و فکر میکنم وظیفه من و سایر سینماگران است که با استفاده از موقعیت کاریمان پیش آگاهیهایی در این زمینه به افراد بدهیم. اینکه بدانند اگر به اعتیاد مبتلا شوند چه آیندهای انتظارشان را میکشد. من در «مرهم» نقش معتادی را بازی کردهام که اعتیادش به دراگهای مخدر نیست بلکه دراگ محرک مصرف میکند؛ چیزی که این روزها در بین افراد معتاد بیشتر شاهدش هستیم و این خوشبینی در ذهن اشخاص شکل گرفته که دراگهای محرک مانند دراگهای مخدر آسیبرسان و اعتیادآور نیستند در حالی که تحقیقات ثابت کردهاند دراگهای محرک به خاطر آسیبهایی که به روان افراد میرساند، مضرتر هستند و فرد را بیشتر درگیر خودشان میکنند. اما متاسفانه این آگاهی وجود ندارد و بسیاری از جوانان ما درگیر این مسئله میشوند. نمیدانم گفتن این حرف صحیح است یا نه اما گاهی پیش میآید که برخی از ما به خاطر بیانگیزگی، بیهدفی و بیبرنامگی برای آیندهمان دچار ناامیدی میشویم و فکر میکنیم با مصرف مواد مخدر یا محرک، حتی اگر شده به شکل تفریحی و مقطعی میتوانیم مشکلاتمان را حل و فصل کنیم در حالی که این کار خودش یک مشکل بر مشکلات ما اضافه میکند».
وكيل خود شويد اگر مي خواهيد از كليه قوانين و ريزه كاريهاي حقوقي اگاه شويد اگر تابحال هزينه زيادي براي مشاوره و وكيل پرداخت نموده ايد اگر همواره بدنبال باخبر شدن از متن كامل قوانين حقوقي بوده ايد دسترسي به وكيل خوب نداريد ؟ نگران هزينه هاي مشاوره با وكيل هستيد؟ از منزل يا محل كارتان با وكلاي برجسته بدون پرداخت هزينه با تلفن مشاوره كنيد اين محصول همه نيازهاي شما را تامين خواهد كرد با اين محصول بي نظير شما وكيل خود خواهيد شد آموزش قوانين كار و تامين اجتماعي و قراردادها آموزش بستن قرارداد مجمومه آموزش قوانين كار ,تامين اجتماعي ,قراردادها تهيه شده در شوراي پيشگيري از وقوع جرم دادگستري خراسان رضوي توسط كارشناسان اداره كل تعاون ,كار و رفاه اجتماعي خراسان رضوي آموزش خريد و فروش ملك و نحوه جلوگيري از ضرر و زيان در آن كارآفريني و وام خود اشتغالي يا كسب و كار هاي كوچك چگونه است با خريد اين محصول از يكسال مشاوره رايگان حقوقي تلفني توسط وكلاي دادگستري بهرمند شويد 100 در صد اورجينال 4 DVD قيمت : 23760تومان قيمت : 19800 تومان -
مجمومه آموزش قوانين كار ,تامين اجتماعي ,قراردادها -
تهيه شده در شوراي پيشگيري از وقوع جرم دادگستري خراسان رضوي -
توسط كارشناسان اداره كل تعاون ,كار و رفاه اجتماعي خراسان رضوي -
توسط كارشناسان اداره كل تامين اجتماعي -
توسط كارشناسان دادگستري -
تاييد شده اداره كل تعاون ,كار و رفاه اجتماعي -
تاييد شده اداره كل تامين اجتماعي قيمت : 23760تومان قيمت : 19800 تومان DVD اول آشنايي با حقوق ,اضافه كار ,نوبت كاري ,ووظايف كارفرما در قبال كارگر,سنوات ,بيمه بيكاري و نحوه دريافت آن ,نحوه تعيين مشاغل سخت,مشاغل خانگي و نحوه دريافت مجوز ها و تسهيلات بانكي آن,نحوه دريافت تسهيلات كارآفريني ,آموزش نحوه دريافت پروانه كار اتباع بيگانه,بازرسي كار و حوادث كار,نحوه پيگيري شكايات كارگران در شوراي سازش و هيئت تشخيص و حل اختلاف ,اموزش نحوه وصول مطالبات از كارفرما ,وظايف گارگر در قبال كارفرما ,شركتهاي پيمانكاري, تخفيفات بيمه و نحوه استفاده از آن DVD دوم آموزش ليستهاي بيمه ,نحوه تقسيط و پرداخت مطالبات بيمه,مزاياي تعلق گرفته به بيمه شدگان,از كارافتادگي و مقرري بيمه,بازنشستگي پيش از موعد,كميسيون پزشكي ,بيمه افراد تحت تكفل ,محاسبه و تجميع سوابق بيمه,بازرسي بيمه,نحوه شكايت كارگر در صورت خودداري كارفرما از بيمه كردن,تخفيفات بيمه و نحوه استفاده از آن,نحوه محاسبه مقرري بازشستگان و فوت شدگان قيمت : 23760تومان قيمت : 19800 تومان DVD سوم آموزش بستن قرارداد ,شروط مندرج در قرارداد و نحوه استفاده از آن,تضمين ها در قرارداد ,پيگيري و الزام به اجراي تعهدات, داوري و نحوه استفاده از آن ,آموزش خريد و فروش ملك و نحوه جلوگيري از ضرر و زيان در آن,اجاره و رهن و سرقفلي ,نحوه تخليه ملك در صورت عدم پرداخت اجاره در كمترين زمان ,نحوه تخليه ملك د رصورت اتمام زمان اجاره,سرقفلي ومسايل مربوط به آن مانند تغييرشغل ,اجاره به غير فروش و حق مالكانه و نحوه تعيين اجاره سالانه DVD چهارم متن قوانين كار و تامين اجتماعي و قانون مدني و آيين دادرسي مدني و امكان جستجو در انها ,قراردادهاي مختلف با امكان تغييرو چاپ ,دادخواستهاي مرتبط با قراردادها و خريد و فروش و اجاره قيمت : 23760تومان قيمت : 19800 تومان كارگران: آيا از حق و حقوق خود آگاهيد .اگر كارفرما بيمه تان نكرد چه كار بايد بكنيد ؟ اگر اخراج شديد چگونه بايد سنوات و عيدي و پاداشتان محاسبه شود؟ اگر كارفرما حق بيمه بيشتري از حقوقتان كم كرد چكار بايد بكنيد؟سختي شغلتان را چطور بايد پيگيري كنيد؟بازرسي كار و بيمه چطور عمل ميكنند؟اگر حادثه اي در حين كار اتفاق افتاد چه بايد بكنيد؟نحوه شكايت از كارفرما چگونه است؟ از بيمه بيكاري كي و چگونه استفاده كنيم؟ كارفرما: چگونه از تخفيفات بيمه استفاده كنيم؟ بند (و) ماده هشتاد چيست و چگونه ازآن استفاده كنيم؟آيين نامه انضباط كارگاه چيست و چگونه ميتوان از طريق آن با كارگر خاطي برخورد كرد؟بازرسي كار چيست و چگونه جزو مشاغل سخت نباشيم؟تقسيط حق بيمه چگونه صورت ميگيرد؟اعتراض به احكام اداره كار و تامين اجتماعي چگونه است؟ عموم: كارآفريني و وام خود اشتغالي يا كسب و كار هاي كوچك چگونه است؟مشاغل خانگي چيست و چگونه از تسهيلات آن استفاده كنيم؟بيمه كارفرمايي چگونه است؟ قراردادها و خريد و فروش: آيا از نحوه تنظيم يك قرارداد مناسب مطلعيد؟از شروط ضمن قرارداد و تبعات و كاربردهاي آن اطلاع داريد؟تضمينهاي قراردادها را ميشناسيد؟شرايط استفاده از داوري را ميدانيد؟از الزامات يك مبايعه نامه مناسب مطلعيد ؟چگونه ملك يا خودرو بخريم يا بفروشيم تا گرفتار و سرگردان نشويم؟اگر مستاجر به تعهدات خودش عمل نميكند چه بايد بكنيم؟به مسائل سرقفلي و حق پيشه و كسب آشنا هستيد؟ |